HPV konzultáció


A HPV fertőzés az egyik legszélesebb körben elterjedt és legkönnyebben átadható szexuális úton terjedő fertőzés. Ötből négy ember, életében legalább egyszer megfertőződik valamelyik HPV-törzzsel. Az alacsony rizikójú HPV-típusok közé tartozó 6-os és 11-es törzsek elsősorban a külső nemi szerveken, a gáton és a végbélnyílás körül jelentkező nemi szervi szemölcsöket, az ún. kondilómákat okozzák.
A magas rizikójú HPV-törzsek hordozzák a legnagyobb kockázatot, mert hosszú ideig akár tünetmentesen is lappanghatnak szervezetben. Ezek a típusok felelősek szinte 100%-ban a méhnyakrák kialakulásáért.

A fertőzés az esetek többségében tünetmentes és csak a méhnyakrák szűrés során (a cytológiai kenet értékelésekor) merül fel először a HPV érintettség gyanúja. Ilyen esetben lehetőség van az úgynevezett HPV tipizálásra, amely során magát a vírust, illetve annak pontos típusát tudjuk kimutatni. A HPV elleni küzdelemben kiemelt jelentőségű a megelőzés, valamint az esetleges elváltozások időben való felismerése és megfelelő kezelése.

A HPV fertőzés megelőzésének 2 alappillérje a HPV elleni védőoltás és a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat. A legbiztosabb védelmet továbbra is az éves nőgyógyászati szűrővizsgálat jelenti, hiszen a rákmegelőző állapotok rendszeres szűrővizsgálattal felismerhetők és gyógyíthatók. A méhnyakrák szűrésre a HPV-védőoltás beadása után is javasolt elmenni.

Klinikánk egységes intézményi szakmai protokolljai biztosítják a HPV-fertőzés okozta panaszok alapos feltárását és megfelelő kezelését.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us