A gluténmentes- és az inzulinrezisztens diéta együttes összeállítása


Akinél az endokrinológusa valamilyen szénhidrát-anyagcsere zavart állapított meg, annál az optimális szénhidrát mennyiség beállítása kiemelten fontos, hiszen az inzulinrezisztencia az étkezés utáni magasabb inzulinszintek és a már emelkedett vércukorszintek miatt fokozott rizikót jelentenek a várandósság ideje alatt, vagy egy későbbi cukorbetegség és szövődményeinek kialakulása szempontjából. Ilyen esetekben az endokrinológus speciális szénhidrát diétát ír elő. Sok esetben azonban az inzulinrezisztencia vagy egyéb cukorbetegség állapot gluténérzékenységgel is párosulhat. Mivel az inzulinrezisztens étrend alapja a magas rostbevitel, a hagyományos gluténmentes ételek és élelmiszerek viszont nagyon alacsony rost tartalmúak és gyors felszívódásúak, így a két étrend megfelelő összehangolása szakértő segítséget igényel. Kifejezetten fontos ezért fennálló inzulinrezisztencia mellett a megfelelő gluténmentes étrend egyéni igényeket figyelembe vevő kialakítása dietetikus segítségével.

Milyen kérdéskörökben segít a dietetikus?

  • Az inzulinrezisztens étrend alapelvei.
  • A magas rost tartalmú gluténmentes alapanyagok.
  • Lassú és gyors felszívódású gluténmentes szénhidrátok jelentősége az étrend során.
  • Konkrét ajánlások: mit ajánlott fogyasztani az egyes étkezésekre? Hogyan alakul a megfelelő szénhidrát tartalmak eloszlása a nap folyamán?
  • Hasznos tanácsok a mindennapokra – gyors megoldások, kész ételek, nassolni valók beiktatása az étrendbe.
  • Egyénre alakított mintaétrend elkészítése, receptekkel.

A célirányosan összeállított egyéni dietetikai konzultáció célja, hogy irányt mutasson az életmódváltáshoz, miközben olyan táplálkozási ismereti tudásanyagot és hétköznapi megoldásokat nyújt, amellyel könnyebben megtehetőek az életmódváltáshoz vezető kezdeti lépések.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us