Pajzsmirigy göb vagy ciszta? – Hasonlóságok és különbségek

pajzsmirigy göb és ciszta

A pajzsmirigy göb és ciszta tanulmányozása során már az első lépésnél hasonlóságokra bukkantunk, mivel mindkettőre először ultrahang vizsgálat alkalmával derülhet fény. Az endokrinológus szakorvos a konzultáció keretein belül elvégzi az egyik legbiztonságosabb képalkotó diagnosztikai vizsgálatot, amelynek segítségével a monitoron láthatóvá válnak az elváltozások a pajzsmirigyben. A tapasztalt szem már első ránézésre meg tudja különböztetni a pajzsmirigy cisztát a göbtől.

Mintavétel

A következő lépés mindkét eshetőségben a mintavétel, annak érdekében, hogy kiderüljön jó vagy rosszindulatú elváltozásról van szó. A cisztából elsősorban akkor szükséges mintát venni, ha az problémát okoz, ez körülbelül 2 cm felett jön számításban. A göb esetében ez nem mondható el, ennél kisebb méretnél már indokolt a mintavétel. Ennek háttere, hogy egy ciszta jelentősen kisebb eséllyel rosszindulatú, mint egy pajzsmirigy göb.

aspirációs citológia
Ultrahang vezérelt aspirációs citológiai vizsgálat FNAB

A vizsgálat során a cisztából leszívásra kerül a folyadék jelentős része, így egyben ezt egy kezelésnek is tekinthetjük. A pajzsmirigy göbökből, mivel azok leginkább egy tömött szövetlabdára hasonlítanak a szakorvos kisebb sejtcsoportot „szippant ki” és azt küldi el kiértékelésre, ennek a beavatkozásnak csak diagnosztikai jelentősége van.

Kezelés

A pajzsmirigy göböknél és cisztáknál is alkalmazható a lézeres thermoabláció, azonban a ciszták esetében ez csak másodlagos kezelési forma. A pajzsmirigy cisztáknál a szakorvosok elsődlegesen az alkoholos kezelést javasolják, amely az esetek többségében jelentősen csökkenti a folyadékkal teli hólyag térfogatát.

Előfordulhat azonban, hogy az alkoholos kezelés nem hozza a várt eredményt, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a lézeres terápiát. A pajzsmirigy göbök kezelésénél az alkohol nem alkalmazható, így a lézeres thermoabláció az elsődlegesen választandó forma jóindulatú elváltozások esetén.

Jól látható, hogy a pajzsmirigyben kialakuló cisztákban és göbökben több hasonlóság és különbségük van. A kezelésükben és vizsgálatukban felfedezhető átfedések lehetővé teszik a pontos diagnosztizálásukat és a célirányos kezelésüket.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us