Napégés elsősegély – Tippek és trükkök a gyors gyógyuláshoz

napégés

A nyári bőrápolásban kiemelten fontos a megelőzés, hiszen a nap okozta bőrkárosodás hatásai összeadódnak és egy idő után sajnos visszafordíthatatlanná válnak. Megfelelő fényvédelem nélkül akár már 15-30 perc alatt is észrevétlenül leéghetünk. Bőrgyógyászunkat kérdeztük mik a legfontosabb tudnivalók a napégés utáni bőrápolás kapcsán.

A napégés kezelése kapcsán a két legfontosabb szempont: a kellemetlen panaszok enyhítése, valamint a bőr mélyebb rétegeiben elinduló káros folyamatok mérséklése. Ennek érdekében kiemelten fontos, hogy ha már megtörtént a baj mihamarabb megkezdjük a bőr megfelelő ápolását.

Hűtsd le magad!

Az első lépés, hogy a napégés következtében meleg és érzékeny bőrt hagyjuk lehűlni. Kerüld a további napfényt és keress egy hűvös, árnyékos helyet az elkövetkező napokra. Adj időt a bőrödnek, hiszen ilyekor pihenésre van szüksége a gyógyuláshoz. A hideg vizes zuhany, bár az egyik legkézenfekvőbb megoldásnak tűnik a bőr lehűtésére, mégis könnyen kiszáríthatja azt.

Zuhanyzáshoz használj mélyen hidratáló, száraz bőrre való hipoallergén tusfürdőt. Fontos, hogy zuhanyzás után ne dörzsöld a sérült bőrfelületet törölközővel, csak gyengéden itasd le a vizet a leégett területeken, elkerülve a további irritációt.

Hidratálj kívül belül!

A napégés kiszáríthatja a bőrt, ezért fontos a megfelelő hidratáló készítmények alkalmazása. Használj könnyű állagú, gyorsan felszívódó hidratáló krémeket, amelyeket kifejezetten napozás, napégés utáni érzékeny bőrre fejlesztettek ki. Ezek segítenek megőrizni a bőr nedvességtartalmát. A gyógyszertárban kapható napégés utáni gyulladáscsökkentő és regeneráló készítmények, vagy a 100% Aloe vera gél szintén kiváló választás, hiszen mindamellett, hogy kellemesen hűti a bőrt, enyhíti az irritációt és hidratáló hatású is egyben.

napégés Dermatrend
Napégés során fontos hogy kívül belül hidratáljunk

A napégés és a hőhatás fokozza a szervezet dehidratációját, így ne feledkezz meg a folyamatos folyadékpótlásról sem!  Fogyassz a szokásosnál több szénsavmentes ásványvizet, cukormentes teát a napozást követő időszakban, hogy megfelelően hidratált maradj belülről is, ezzel is segítve bőröd regenerálódását.

Kerüld az irritáló anyagokat!

Napégés után a bőr különösen érzékeny lehet, ezért kerüld az irritáló vagy alkohol tartalmú kozmetikumokat. Ne használj durva szappanokat vagy parfümöket, amelyek további irritációt okozhatnak. A szokásos bőrápolási rutint és a sminkelést csökkentsd a minimumra, ezek a szerek ugyanis a napégéssel terhelt érzékeny bőrfelületen a szokásosnál erősebb reakciót válthatnak ki.

Ne dörzsöld, ne vakard!

A napégés miatt kialakult bőrpírt lehetőleg ne dörzsöld vagy vakard. Ez csak további sérüléseket okozhatnak, hosszú távon pedig sötétebb-világosabb foltok és apróbb sebek maradhatnak a hámló bőrfelület helyén. A leégés helyén keletkezett hólyagokat sem szabad piszkálni vagy kiszúrni. A vízzel teli buborékok célja ugyanis, hogy védik a sérült bőrfelületet. Hagyd, hogy a bőr a maga ütemében gyógyuljon és szabaduljon meg az elhalt hámsejtektől.

Fontos megjegyezni, hogy a súlyosabb napégés esetén, különösen akkor, ha a bőr hólyagos vagy erős fájdalmat tapasztalunk mindenképpen keressük fel bőrgyógyászunkat az égési tünetek szakértő kezelésére, valamint a további szövődmények elkerülése érdekében.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us