Milyen bőrtünetekre figyeljünk a nyaralás után?

nyári bőrbetegségek

Lassan vége a nyárnak és mindenki hazatér a nyaralásból. Bőrgyógyászainkat kérdeztük, hogy milyen árulkodó bőrtünetekre, figyelmeztető jelekre ajánlott a nyaralás után fokozottabban odafigyelni.

Napégés

A túlzott napozás vagy hosszú ideig tartó napon tartózkodás könnyen napégést okozhat, ezt vörös, fájdalmas bőr, hólyagok és hámlás jellemzik. A legfontosabb természetesen a megelőzés, de ha már megtörtént a baj és bőrünk megégett, mihamarabb menjünk hűvös helyre.

A bőr lehűtését követően használjuk a gyógyszertárakban vény nélkül kapható, célzottan a napégés tüneteinek enyhítésére alkalmas készítményeket, hogy mielőbb elindulhasson a bőr regenerációja. Súlyosabb esetekben mindenképpen keressük fel bőrgyógyászunkat az égési tünetek szakértő kezelésére.

Napallergia

Bizonyos emberek bőre hajlamosabb a napfénnyel összefüggő bőrallergiás reakciókra, ilyenkor kiütések, viszketés és bőrpír jelentkezhet. Megelőzésként fontos az erős napvédelem, valamint kezelésben kulcsfontosságú a napfény elkerülése a gyógyulási szakaszban, továbbá az allergiás reakciót kiváltó anyagok elkerülése is segíthet a tünetek enyhítésében.

Szeplők és anyajegyek változása: A napozás és a tartós UV-sugárzás hatására az anyajegyek és szeplők változhatnak. Figyelj a méretváltozásra, színváltozásra és a környező bőrterületre. Ha bármilyen változást észlelsz, konzultálj bőrgyógyásszal. Javasolt továbbá a nyaralást követően akár már ősszel elvégeztetni az éves anyajegyszűrést is.

Gombás fertőzések

A meleg és nedves környezet (pl. standok, vízpartok, wellness) ideális lehet a gombák elszaporodásához, például lábgomba vagy a bőr redőiben előforduló különböző gombás fertőzések formájában. Ha nyaralás után kellemetlen viszkető, hámló tüneteket tapasztalsz használj gyógyszertárakban is elérhető gombaellenes készítményeket. A gyorsabb gyógyulás reményében, és panaszok esetén javasolt bőrgyógyásszal konzultálni, aki célirányosan tud segíteni a célirányos kezelés kialakításában, valamint a megfelelő készítmények ajánlásában.

Strandolás utáni viszketés

A tengervízben vagy medencében lévő klór és sószintek irritálhatják a bőrt, amely viszketést és bőrszárazságot okozhat. Fontos azonnal lezuhanyozni tiszta (nem forró) vízzel a fürdőzés után. A bőr hidratálásához pedig használj magas minőségű és bőrállapotodnak megfelelő hidratáló készítményeket.

Medúzacsípés

Tengerparti nyaralás során sok olyan csípéssel is gazdagodhatunk, ami elsőre talán ismeretlen számunkra. Ilyen pl. a medúzacsípés. Ez jellemzően égő érzést vált ki a bőrön, amelyet vörös kiütés kísér, ez napokig, de akár hetekig panaszokat okozhat a bőrfelületen. Az érintett területet alaposan mossuk le, lehetőleg sós vízzel, majd alkalmazzunk hideg borogatást a panaszok enyhítésére.

medúzacsípés dermatrend

Rovarcsípések

A szabadban egész nyáron ki vagyunk téve a szúnyogok, méhek, darazsak és más rovarok csípéseinek, melyek nyomán allergiás reakció vagy akár komolyabb bőrfertőzés is kialakulhat. Csípés után alkalmazz helyi antihisztamin tartalmú krémet és figyelj a duzzanat, vagy erős viszketés jeleire. A tünetek súlyosbodása esetén javasolt bőrgyógyászatot felkeresni.

Fontos megemlíteni a kullancsok által okozott fertőzéseket is, amelyet nemcsak kirándulás alatt, de akár a kertünkben is összeszedhetünk. A Lyme-kór már a csípést követő korai szakban jellegzetes bőrtüneteket okozhat: gyulladt, vándorló folt a bőrön, vagy csomó a csípés helyén. Nagyon fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés.

A nyári bőrbetegségek elkerülésének legegyszerűbb módja a megelőzés, ugyanakkor bármilyen szokatlan tünet vagy bőrváltozás észlelése esetén, konzultáljunk bőrgyógyászunkkal a panaszok célzott kezelése érdekében.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us