Milyen betegségekhez vezet a túlsúly?

elhízás

A túlsúly és az elhízás komoly veszélyeket hordoz. Az elhízás nem csupán egy esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázatokat is hordoz magában. Gyakran társul szív- és érrendszeri betegségekkel, cukorbetegséggel, sőt, akár daganatos megbetegedésekkel is. Az elhízás egészségügyi kockázatairól endokrinológusainkat kérdeztük.

Mikortól számít kezelendő betegségnek az elhízás?

A legtöbb felnőtt esetében a BMI (testömegindex) jó becslést adhat első lépésként a testsúllyal kapcsolatos egészségügyi kockázatokat illetően. A BMI megmutatja, hogy testsúlyunk arányban áll-e a testmagasságunkkal. Túlsúlyosnak azokat tekintjük, akiknek a BMI indexe 25-nél magasabb.

Milyen egészségügyi problémák társulhatnak az elhízáshoz?

Az elhízás szinte minden szervünket érinti, és számos súlyos betegség kialakulásához hozzájárulhat. Az elhízás a világon minden huszadik halálesetért felelős lehet.

Cukorbetegség és a túlsúly

A 2-es típusú cukorbetegség az elhízás leggyakoribb következménye. A súlytöbblet a szervezetben  olyan folyamatokat indíthat el, melyek enyhe, de hosszantartó gyulladáshoz vezethetnek. A kialakult gyulladás több szervre is hatással lehet. Az elhízás megváltoztatja a szervezet inzulinra adott válaszát és befolyásolhatja a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjét. Ezek a kóros folyamatok magas vércukorszinthez és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethetnek.

Szív- és érrendszeri betegségek és a túlsúly

Testtömegünk közvetlen hatással van szívünk egészségére. A túlsúly bizonyos szív- és érrendszeri betegségek, mint például a stroke, szívelégtelenség, magas vérnyomás, szívkoszorúér betegség kialakulásának fokozott kockázatával járhat.

A túlsúly gyakran társul szív- és érrendszeri betegségekkel
A túlsúly gyakran társul szív és érrendszeri betegségekkel

A BMI érték növekedésével együtt emelkedik a vérnyomás, az LDL koleszterin, a vércukorszint, a trigliceridek és a gyulladás is fokozódik. Az elhízás elősegíti az érelmeszesedés plakkok kialakulását.

Légzőszervi problémák és a túlsúly

A súlytöbblet fokozza az alvás alatt jelentkező légzészavar az ún. alvási apnoé kialakulásának kockázatát is. Túlsúly, elhízás esetén zsír halmozódik fel a belső szervek körül. A garatnál felhalmozódott zsír akadályozhatja a légzést, illetve okozhat például horkolást, alvás közben jelentkező szabálytalan légzést, légzészavart. A felborult alvási ritmus hatással van az étvágyra és az anyagcserére is, ami további túlsúly kialakulásához vezet.

Daganatos megbetegedések és a túlsúly

Az elhízás fokozza egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is, mint például a méhnyálkahártya-, a vastagbél-, az emlő-, a vese-, a máj vagy a nyelőcső daganatét.

Meddőség és a túlsúly

A túlsúly a nőknél és a férfiaknál is negatívan befolyásolja a termékenységet. Férfiaknál alacsony spermaszámot és erekciós zavarokat okozhat. Nőknél az elhízás fokozza a PCOS kialakulásának kockázatát, amely gyakorta áll a női meddőség hátterében.

Mozgásszervi megbetegedések és a túlsúly

Az elhízás ízületi fájdalmakat és mozgásszervi problémákat okoz, amelyek akadályozzák a normál testmozgás, amely további túlsúly kialakulásához vezethet.

Mentális egészség és a túlsúly

A túlsúly hatással van a mentális egészségre, amely visszafelé is helytálló.

A depresszió, a krónikus stressz sokszor okoz nassolást, vagy nem megfelelő étkezést, amely tovább fokozza az elhízás mértékét. A mentális egészség felborulása a testmozgás utáni vágyat is lefojtja, amely szintén növeli a plusz kilókhoz vezethet.

Májbetegségek és a túlsúly

Az elhízás kedvezőtlenül befolyásolja a máj működését. A májban felhalmozódott zsír inzulinrezisztenciát, zsírmájat, és a máj gyulladását eredményezheti.

Mennyit szükséges fogyni, hogy elinduljon egy pozitív változás a testképben és az egészségi állapotban is?

A fogyás ajánlott mértéke minden esetben az elhízás mértékétől és az egyéni egészségügyi állapottól függ. Ugyanakkor orvosilag jellemzően a kezdeti testsúly 5-10%-nak megfelelő fogyás javasolt az első 4-6 hónapban. Kedvező egészségügyi hatások már 5%-os fogyás esetén is megfigyelhetőek, de a nagyobb mértékű testsúlycsökkenés mégtovább javít az egészségi állapoton.

Milyen kezelési lehetőségek elérhetőek az elhízás kezelésében?

Az első és legfontosabb lépés elhízással foglalkozó szakértő, endokrinológus szakorvos felkeresése, aki a kórállapot és az elhízás mértékének ismeretében javaslatot tesz a gondozás további menetére és meghatározza a fogyás szükséges mértékét és módszertanát.

Ez többek között szakorvosi gondozás, és a társbetegségek kezelése, szükség esetén gyógyszeres kezelés, életmódterápia, mentális támogatás, súlyosabb esetekben bariátriai és metabolikus sebész szakértő bevonását jelenti.

Ne halogassa, beszéljen szakértővel a túlsúlyáról még ma!


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us