Miért fontos a Pajzsmirigy Hormonpótlás a Várandósság ideje alatt?

pajzsmirigy hormonpótlás várandósság alatt

A várandósság ideje alatt kiemelten fontos a pajzsmirigy hormon eltéréseinek megfelelő rendezése, hiszen a magzatnak megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormonra van szüksége az egészséges fejlődéshez.

Az anyánál fennálló pajzsmirigy alulműködés már enyhe formában is fokozhatja számos, várandósság alatt esetlegesen kialakuló szövődmény megjelenésének kockázatát: emelkedhet a koraszülések kockázata, az újszülötteknél pedig alacsonyabb születési testsúly, mentális vagy idegrendszeri fejlődési zavarok jelentkezhetnek.

Éppen ezért kiemelten fontos már a várandósság tervezésekor, illetve a várandósság ideje alatt is az anya pajzsmirigy hormonszintjének rendszeres ellenőrzése

A várandósság alatt az anyai szervezet pajzsmirigy hormon igénye megnő, ennek megfelelően a pajzsmirigy hormontermelése fokozatosan emelkedik, hozzávetőlegesen 50%-kal haladja meg az azt megelőző szintet.

Pajzsmirigy hormonpótlás várandósság ideje alatt
Pajzsmirigy hormonpótlás várandósság ideje alatt

Fennálló pajzsmirigy alulműködés esetén természetes formában ez az emelkedés magától nem tud bekövetkezni, ilyenkor ezt megfelelő hormonpótlással szükséges támogatni. Amennyiben az édesanya már a várandósság előtt is kezelve volt, úgy a várandósság felismerésekor a szokásos hormonpótlás mennyiségének emelése válhat szükségessé az aktuális laboreredmények ismeretében.

Szülés után az anyai szervezet addigi magasabb hormonigénye visszamérséklődik, így értelemszerűen a pajzsmirigy hormon pótlás mértéke is ennek megfelelően, ehhez igazodva változik. A kezelőorvos által meghatározott, szülés után alkalmazott pajzsmirigy hormon dózis mellett javasoltan 6 héttel szükséges újabb hormonszint vizsgálatot végezni, ennek pontos idejét minden esetben a gondozó orvos állapítja meg.

Összességében elmondható, hogy a pajzsmirigy hormonpótlás rendkívül fontos szerepet tölt be a várandósság alatt az anya és a magzat egészségének megőrzésében. Az anyai pajzsmirigy hormonok megfelelő szintje elengedhetetlen az egészséges várandósság szempontjából ezért a terhesség tervezésétől kezdve a szülés utáni időszakig kiemelten fontos a szakorvosi követés.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us