Mi a jelentősége a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatának?


A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat gyors és fájdalommentes módja az elváltozások felismerésének. A diagnosztikai eljárás pajzsmirigy göbök méretének és kiterjedésének felismerésében, valamint azok utókövetésében is kiemelten fontos szerepet játszik. Bár pajzsmirigy működési zavarok alap diagnózisához laborvizsgálatra van szükség, amely alapján megállapítható a pajzsmirigy betegség megléte (alul-, vagy túlműködés, autoimmun folyamatok), a pontos diagnózishoz elengedhetetlen a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata is, hiszen ez ad pontos képed ad a pajzsmirigy szerkezetéről, állapotáról, esetleges gyulladásos-, vagy göbös folyamatokról.
A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem igényel különösebb előkészületet, mindössze 15 perc alatt elvégezhető, a kezelőorvos pedig azonnali kiértékelést ad. Mivel az ultrahang eljárás nem jár sugárterheléssel, így a vizsgálat várandósság alatt is biztonsággal elvégezhető. Tekintettel, hogy bizonyos pajzsmirigy eltérések nagyrésze a kezdeti időszakban szinte semmilyen panaszt nem okoz, a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot nem csak panaszok esetén javasolt elvégeztetni, hanem akár szűrővizsgálati jelleggel is. Az egyes elváltozások időben való felismerése jelentősen segíti a gondozási folyamatot és csökkenti a további panaszok, szövődmények kialakulásának kockázatát.

Milyen esetekben javasolt a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata?
pajzsmirigy betegségre utaló kóros laborértékek esetén
gyulladásos pajzsmirigy betegségek esetén
pajzsmirigyen található göbök vizsgálatára
már ismert pajzsmirigy göbök, pajzsmirigy ciszták állapotának követésére
látható, tapintható pajzsmirigy megnagyobbodás esetén
pajzsmirigy műtétek utáni állapotkövetésre

A pajzsmirigy vizsgálata mellett, minden esetben javasolt a nyaki lágyrészek és nyaki nyirokcsomók ultrahang vizsgálata is az esetleges kóros elváltozások megfelelő diagnosztizálására. Pajzsmirigy göbösödés esetén a méretében nagyobb (1cm feletti), vagy szerkezetileg gyanús pajzsmirigy göbök tekintetében, minden esetben további kivizsgálás is indokolt lehet. Intézményünk pajzsmirigy szakorvosai szükség szerint FNAB vizsgálatot, azaz a göbök ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavételét is elvégzik, hogy gyors és megbízható eredményt kapjunk a göb biológiai viselkedését illetően.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us