Hormonális vagy hormonmentes spirál – Melyiket válasszam?

IUD - spirál

A spirál az egyik legkedveltebb fogamzásgátló eszköz. Egyszerűsége és biztonságossága miatt a nők csaknem 1/4-e kéri ezt a típusú fogamzásgátlási módszert nőgyógyászától világszerte. Népszerűségének egyik oka, hogy elég egyszer felhelyezni és onnantól kezdve évekig nincs vele plusz feladatunk. Felmerül azonban a kérdés: a hormonos vagy a hormonmentes verziót válasszam?

A spiráloknak napjainkban két típusa ismert: a réztartalmú fémszállal bevont műanyag spirál, valamint a hormon tartalmú, fémszál helyett egy hormon leadó rendszert tartalmazó eszköz. Felhelyezni ugyanúgy kell őket, a hatásmechanizmus azonban eltérő. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Hogyan válasszunk?
A döntést mindig az egyéni igényeknek és egészségügyi állapotnak megfelelően szükséges meghozni.

fogamzásgátlás spirál

A HORMONÁLIS spirál

Ha a hormonális fogamzásgátlást részesíted előnyben, akkor érdemes lehet a hormontartalmú spirált választanod. Ez az eszköz kis mennyiségű hormont bocsát ki a méh nyálkahártyájába és többféle módon is véd a nem kívánt terhességtől. A hormon tartalmú spirálok fogamzásgátlási hatékonysága magasabb a fogamzásgátló tabletták hatékonyságánál.

Ez annak is köszönhető, hogy a spirált értelemszerűen „nem lehet elfelejteni bevenni”, továbbá egyéb gyógyszerek vagy egy esetleges emésztőszervi betegség sem befolyásolják a hatását. Elhanyagolható a hibaszázaléka mellett megbízható és biztonságos megoldást nyújt.

A HORMONMENTES spirál

A réz spirál működési elve a spermiumok mozgásának gátlásán, a méhüreg saját környezetének megváltoztatásán és a petesejt beágyazódásának megakadályozásán alapul. A hormonmentes spirálok legnagyobb előnye, hogy nem avatkozik be a hormonháztartásba, így kevésbé terheli meg a szervezetet.

Kiváló alternatíva azok számára, akik nem kívánnak vagy nem tudnak hormonális fogamzásgátlót használni. Hátránya az a bizonyos hiba százalék. Mindemelett növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát. Használata során előfordulhat gyulladás, görcsösebb, bővebb, elhúzódó menstruáció.

Ha bizonytalan vagy a számodra legideálisabb fogamzásgátlási módszer kapcsán fordulj bizalommal nőgyógyászainkhoz.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us