Hogyan ismerhető fel az endometriózis? Fontos jelek, amikre figyelni kell.

endometriózis

Az endometriózis minden 10. termékeny korú nőt érintő krónikus elváltozás. Ez a jóindulatú betegség, gyakran jár a menstruáció előtt vagy alatt tapasztalt erős fájdalommal, amely negatív hatással van a Nők életminőségére és reproduktív egészségére.

Tudnod kell, hogy a súlyos Menstruációs Fájdalom Nem Normális és nem szabad elfogadni, mint olyasvalamit, amit a Nőknek el kell viselniük. Sok Nő szenved amiatt, hogy nem veszik komolyan a panaszait, vagy nem kap időben megfelelő orvosi támogatást.

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a fájdalom és a rendellenes tünetek mögött komolyabb probléma is meghúzódhat és szabad, sőt kell is segítséget kérni.

Miért is ilyen bonyolult a betegség felismerése?

Az endometriózis hátterében számos tényező állhat. A diagnózist gyakran megnehezíti, hogy a tünetek összetéveszthetőek más kórképekkel, így átlagosan mintegy 4 év is eltelhet az első panaszok megjelenése és a diagnózis között.

Honnan tudhatom, hogy érintett lehetek?

Az endometriózisban szenvedő nőknél a méh belső rétege – az endometrium- azon kívül is megjelenik és burjánzani kezd. Leggyakrabban a petefészkekben és a hashártyán jelenik meg, de elterjedhet a környező szervek felületén is, beleértve a húgyhólyagot és vastagbelet is. A panaszokat is ez okozza.

Az endometriózis hátterében számos tényező állhat.
Az endometriózis hátterében számos tényező állhat

Melyek a leggyakoribb tünetek?

A leggyakoribb tünet a a fájdalomcsillapítókra sem múló, fájdalmas menstruáció,
de az érintettek gyakran tapasztalnak egyéb panaszokat is:

  • tartós, állandó kismedencei fájdalom
  • vizelet-, vagy székletürítést kísérő fájdalom, esetleg vérzés
  • szexuális aktus során fellépő fájdalom
  • teherbeesési nehézség

Kezelhető az endometriózis?

A kezelési lehetőségek között szerepelhetnek gyógyszerek a fájdalom enyhítésére, hormonális terápia, illetve műtéti beavatkozások. Fontos megjegyezni, hogy az endometriózis egy krónikus betegség, amely kiújulhat, ezért rendszeres orvosi kontrollra van szükség a tünetek kezelésében és a szövődmények megelőzésében.

Az endometriózis felismerése és kezelése kulcsfontosságú a nők életminőségének javításában. Ne hagyd figyelmen kívül a tüneteket és kérj segítséget, ha úgy érzed, hogy panaszaid mögött komolyabb probléma lehet!


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us