Hajhullás 40 felett: Mikor érdemes aggódni és hogyan kezelhetjük?

hajhullás hajgyógyászat

„Egy éves nyaralásos képeket nézegetve feltűnt, hogy akkor több hajam volt. Most belenézek a tükörbe látom, hogy a homlokomnál két oldalt kevesebb hajam van, pedig még 40 sem vagyok. Édesapám már 55 éves korára kopasz volt. Már ilyen fiatalon utolért a hajhullás átka?”

Hajhullásos panaszokkal hozzánk forduló pácienseinket elsőkörben megnyugtatjuk, hiszen egy egészséges hajú, átlagos felnőttnek naponta körülbelül 80-100 szál haja hullik ki. Ez a mennyiségű hajvesztés teljesen természetesnek tekinthető. Azonban aggodalomra adhat okot, ha ennél több hajhullást tapasztalunk és ez a folyamat tartósan, akár hónapig fennáll. Az ilyen tüneteket érdemes komolyan venni, mert ezek hátterében bizonyos betegségek is meghúzódhatnak, így fontos a diagnózis mielőbbi felállítása, hiszen ha nem ismerjük fel őket idejében, akár maradandó kopaszsághoz is vezethetnek.

A hajvesztés általában fokozatosan alakul ki, amelynek egyik legelterjedtebb formája az úgynevezett androgén alopécia. A jelenség egyik ismertetőjegye, hogy a hajhullás és a kopaszodás meghatározott mintázatot követ, amely a laikusok számára is könnyen felismerhető. Élettani hátterében a haj növekedési ciklusában fellépő zavar áll, amelynek egyik következménye a hajhagymák miniatürizálása. A folyamat hatására a hajhagymák mérete csökken, hajszálak elvékonyodnak, így a haj már nem tud olyan hosszúra megnőni, hogy kibújjon a hajas fejbőr felszínére.

hajhullás hajgyógyászat

A mintázatot követő hajhullás hátterében több tényező áll. Kialakulásában legnagyobb jelentősége a genetikai örökségünknek van, emellett a környezeti faktorok, a férfi hormonok (tesztoszteron) és maga a kor is meghatározott szerepet játszik. A nőknél jelentkező androgén típusú hajhullás gyakran a policisztás ovárium szindróma tünete is lehet.

Az androgén alopécia a férfiak 50%-át, míg 40-50 éves nők kb. 15%-át érinti, mely arány a menopauza után tovább nő.

Férfiakra jellemző mintázat

A férfiakra jellemző mintázat először a hajas fejbőr homlok közeli részen jelenik meg, jellegzetes háromszög alakban, ez eredményezve a Mickey egér jelenséget.

A folyamat következő lépéseként megindul a fejtetőn is a folytonos hajvesztés. Az idő előrehaladtával a két terület „összeérhet”, így már az egész homlok-fejtető terület kopasszá válik, míg a halántékhoz közel, fül felett, illetve a tarkó területén a haj megmarad.

Nőkre jellemző mintázat

A nőkre jellemző mintázatot követő hajhullás ezzel szemben az egész fejtetőt érinti. A haj elvékonyodása és általános ritkulása jellemző, amely először a haj középső választékánál indul és onnan halad a halánték felé. Ezt a jellegzetes kopaszodási formát karácsonyfa-mintázatnak nevezik.

Az androgén alopécia az elváltozás korai stádiumaiban, enyhe vagy közepes mértékű hajhullás és kopaszodás esetén lassítható. Több helyi készítmény áll a hajgyógyász rendelkezésére, melyek átmenetileg megállítják, javíthatják a hajvesztést. Egyre nagyobb teret hódítanak a nyomelemekben, aminosavakban gazdag mezoterápiás hajkezelések, melyeket kúraszerűen alkalmazva jó esztétikai eredmény érhető el.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us