Fáradtság, súlyproblémák, libidócsökkenés: akár a pajzsmirigy betegség tünetei is lehetnek!

pajzsmirigy betegség

Előfordult már, hogy kiadós alvások után is rendszeresen fáradtan, erőtlenül kelsz ki az ágyból? Vagy, hogy normál étkezés és mozgás mellett sem apadnak a kilók, sőt alattomosan még fel is kúsznak rád? Vagy, hogy hirtelen minden ok nélkül megváltozik a szexuális étvágyad? Kevesen gondolnak erre, de a háttérben akár a pajzsmirigy betegség is állhat.

De mi is a pajzsmirigy funkciója, hogy ilyen galibákat okoz?

A pajzsmirigy az a pici, de annál fontosabb szervünk a szervezet anyagcsere folyamatainak és energia termelésének fő motorja. Az által termelt hormonok hatással vannak a pszichés és szellemi egyensúlyra, a szexuális aktivitásra, valamint a teljes hormonháztartás működésére. A pajzsmirigy működésének zavarai éppen ezért szerteágazó tüneteket okozhatnak. A tünetek sokasága miatt pedig sok esetben nem is gondolunk arra, hogy a pajzsmirigyünkkel lehet probléma. Pedig igen!

Mitől alakul ki a betegség?

Pajzsmirigy betegség több okból is jelentkezhet, kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz, életmódbeli tényezők épp úgy, mint a túl kevés jód fogyasztás. Nők esetében gyakori a betegség kialakulása a terhesség alatt vagy a szülést követően. Az elváltozás hosszú ideig lappanghat, mire a konkrét panaszok megjelennek.

Leggyakoribb tünetek

Összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket, melyek a pajzsmirigy rendellenes működésére utalhatnak:

1. Folyamatos fáradtság érzés.

Pajzsmirigy alulműködés esetén gyakori tünet, hogy napi kiadós alvások után is egész napos fáradtság érzést, erőtlenséget tapasztalunk.

2. Normál étkezés, testmozgás mellett jelentkező súlyváltozások

A pajzsmirigy rendellenes működése testsúlyunkra is hatással van. Alulműködés esetén hízás, nehezen leadható súlytöbblet jelentkezhet, a túlműködés esetén pedig indokolatlan fogyást okozhat.

3. Hangulati ingadozások, pániktünetek, depresszió

Az autoimmun pajzsmirigy gyulladással diagnosztizált páciensek között klinikai vizsgálatok támasztják alá a pszichés tünetek gyakoribb előfordulását. A betegség leggyakrabban depresszióhoz, pánikbetegséghez, szorongáshoz hasonló állapotokat idéz elő.

4. Szexuális vágy csökkenése

A pajzsmirigy alulműködés negatív hatással van a libidóra, így a szexuális vágy hirtelen változása esetén érdemes a pajzsmirigy zavarára is gondolni.

5. Menstruációs cikluszavarok, termékenységi problémák

Erősebb, elhúzódó menstruációt, vagy éppen a ciklus kitolódását, vagy ritkábbá váló vérzéseket is okozhat a pajzsmirigy működés zavara. Gyakran a meddőség, teherbeesési nehézség hátterében is pajzsmirigy probléma áll.

6. Hajhullás és bőrproblémák

A haj és a bőr állapotának megváltozása – hajhullás, töredezett haj, száraz bőr szintén a pajzsmirigy betegség jele lehet.

Hajhullás oka pajzsmirigy betegség
A kóros hajhullás mögött akár pajzsmirigy betegség is állhat

7. Magas koleszterinszint

A magas koleszterin szint a pajzsmirigy alulműködés egyik jellemző tünete.

8. Genetikai hajlam, család halmozódás

A genetikai örökségünk vagyis, ha a családban korábban előfordult már pajzsmirigybetegség szintén hajlamosíthatnak a betegségre.

9. Emésztési, bélrendszeri problémák

Hasmenés vagy éppen székrekedést árulkodó jel lehet.

10. Nyakfeszülés

A pajzsmirigy megnagyobbodásának következtében nyelési és légzési nehézség nyakfeszülés jelentkezhet.

Tekintettel, hogy a pajzsmirigy rendellenes működése a fenti tüneteken túl még rengeteg egyéb és változatos tünetet produkál a kivizsgálás és a pontos diagnózis felállítása mindenképpen szakorvos feladata. Az endokrinológus kórelőzmények és a tünetek ismeretében meghatározza a szükséges további diagnosztikai vizsgálatokat és elindítja a gondozási folyamatot. A pajzsmirigy betegség követése és a hormonszintek beállítása már kialakult betegség esetén elengedhetetlen a páciens egészsége és életminősége szempontjából.

Amennyiben tehát a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk, ellenőriztessük pajzsmirigyünk állapotát és forduljunk mihamarabb pajzsmirigy betegségben jár endokrinológus szakorvoshoz, hogy mihamarabb el tudjon indulni a szükséges kivizsgálási és gondozási folyamat.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us