Egészséges Napfürdőzés: A Fényvédelem Jelentősége és Előnyei

fényvédelem Dermatrend

A napfény pozitív hatásai vitathatatlanok testi-lelki egészségünk megóvása érdekében. A fényvédelem azért is kiemelten fontos, hogy ezeket az előnyöket büntetlenül élvezhessük az év minden napján, miközben minimalizáljuk a napsugárzás kockázatait.

A fényvédelem kiemelt fontossággal bír egészségünk és a bőrünk védelme szempontjából. A szabadban töltött órák alatt – kiemelten az erős nap- és UV sugárzás idején – bőrünk fokozottan ki van téve az UV-sugarak bőröregedést és bőrkárosodást okozó hatásának, amely hosszú távon hozzájárulhat a bőr daganatos elváltozásainak kialakulásához is.

Bár a nyári időszakban a fényvédelem fontossága jellemzően még nagyobb hangsúlyt kap, a megfelelő óvintézkedések alkalmazására az év mind a 365 napján ugyanúgy szükséges odafigyelnünk. A káros UVA sugárzás télen-nyáron, felhős és napsütéses napokon is hasonlóan jelen van. Bőrünk megfelelő fényvédelmét éppen ezért a mindennapi rutin részének kell tekinteni.

A fényvédelem klinikánk bőrgyógyászainak éppúgy szívügye, éppen ezért nem győzzük hangsúlyozni az egészségünk és bőrünk megóvása szempontjából szükséges fontos lépéseket:

A bőr daganatok megelőzése

A rendszeres és hosszú távú napozás, valamint tartós UV-sugárzásnak való kitettség fokozza a bőr daganatos elváltozásainak kockázatát, ideértve a melanómát, ennek egyik legagresszívebb formáját is. A megfelelő fényvédelemmel csökkenthetjük a bőrrák kialakulásának kockázatát. Mindemelett – még panaszmentesen is – évente legalább egyszer keressük fel bőrgyógyászunkat szűrővizsgálati igénnyel.

anyajegyszűrés Dermatrend
Évente ajánlott egyszer anyajegyszűrésre ellátogatni

Napégés megelőzése

A napégés rövid távú hatásai a bőrpír és a fájdalom jellemzően pár nap alatt elmúlnak.  A napégés hosszú távon azonban növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát, valamint hozzájárulhat a bőr időelőtti öregedéséhez. A megfelelő fényvédő készítmények, napvédő ruházat és árnyékolás használata hatékonyan segít a megelőzésben.

A bőr öregedésének lassítása

Az UV sugarak károsítják a bőrben található kollagén és elasztin rostokat, amelyek a bőr rugalmasságáért és fiatalos megjelenéséért felelősek. Az UV-sugárzás bizonyítottan hozzájárul a bőr korai öregedéséhez, a ráncok, foltok, pigmentációs elváltozások kialakulásához, valamint a bőr rugalmasságának elvesztéséhez. Tudatos fényvédelemmel védekezhetünk az UV-sugarak okozta bőröregedés káros hatásai ellen, így hosszú távon megőrizhetjük bőrünk egészségét és fiatalos megjelenését.

Kisgyermekek fényvédelme

A gyermekek érzékeny bőre jobban ki van téve az UV sugarak káros hatásainak. A kisgyermekek napvédelme kiemelt fontosságú, hiszen az UV-károsodás 50-80% -a 20 éves kor alatt következik be. Megfelelő védelemmel ez a kockázat jelentősen csökkenthető. Fél éves korig a csecsemők érzékeny bőrét nem ajánlott közvetlen napsugárzásnak kitenni. 3 éves korig a nyári időszakban fokozottan ajánlott a fényvédőkrémek használata mellett a mechanikai fényvédelem alkalmazása is: laza, hosszú ujjú vászoningek, karimás, nyakat is takaró kalapok formájában.

A fentebb említett kockázatok mellett fontos megjegyezni, hogy a napsugarak jelenléte testi, lelki egészségünk szempontjából elengedhetetlen. A napfény pozitív mentális hatásai mellett, többek között szerepet játszik a D-vitamin termelésében is, amely hozzájárul a csontok és az immunrendszer egészséges működéséhez.

A megfelelő fényvédelem tehát nem jelenti azt, hogy teljesen el kell kerülni a napozást vagy a szabadban tartózkodást, csupán minimalizáljuk az ezzel járó kockázatokat, hogy az év bármely időszakában gondtalanul élvezhessük a napfürdőzést.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us