Az ultrahang szerepe a pajzsmirigy betegségek utókövetésében

pajzsmirigy ultrahang

Korábban több cikkünkben hangsúlyoztuk, hogy milyen nagy jelentőséggel bír az ultrahang vizsgálat a pajzsmirigy betegségek felismerésében, azonban kevés szó esett eddig az utókövetésben betöltött szerepéről, pedig a ThyroCare endokrinológus szakorvosai által végzett beavatkozások szinte mindegyike maga után vonja a bizonyos időközönkénti ultrahang kontrollt.

Az ultrahang vizsgálatnak nemcsak a pajzsmirigy ciszták felderítésében és állapotának követésében van meghatározó szerepe, hanem az egyik kezelési formájának, az alkoholos beavatkozás precíz és biztonságos elvégzésében és az elért eredmény utókövetésében is.

Folyamatos ultrahang követés mellett a cisztába befecskendezett alkoholnak köszönhetően sejtpusztulás következik be, így eredményezve a ciszta méretének csökkenését. A pajzsmirigy ciszta pontos méretcsökkenésének meghatározására szolgál az ultrahang kontroll, amelyet a kezelést követően egy, három és hat hónap elteltével ajánlott elvégezni.

Intézményünkben Dr. Lehoczki Viktor által végzett lézeres thermoablációs kezelésben és az elért eredmény utókövetésében szintén elengedhetetlen szereppel bír az ultrahang. A beavatkozás során ultrahang és a precíz tervező program segítségével pontosan meghatározhatóvá válik a kezelt terület, így a jóindulatú pajzsmirigy göbbe vezetett tű által továbbított lézernyaláb a sejtpusztulás következtében jelentős méretbeli csökkenést eredményez.

pajzsmirigy göb lézeres thermoablációs kezelés
Lézeres thermoablációs kezelés a ThyroCare Központban

Az elért eredmény ellenőrzésére szolgál az ultrahang vizsgálat, amelyet a szakorvos a beavatkozást követően harmadik, hatodik és 12. hónapban javasol.

Legyen szó diagnosztikáról, beavatkozások során nyújtott támogató szerepéről vagy utókövetésről a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatnak elvitathatatlan jelentősége van a pajzsmirigy betegségek tekintetében. Az elmúlt évtizedekben rohamos fejlődésnek induló képalkotó eljárás az endokrinológusaink egyik legjobb barátjává vált.


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us