Koleszterin és táplálkozás: Milyen életmódbeli változások segíthetnek?

koleszterin éttrend tanácsadás dietetika

A koleszterin az emberi és állati sejtekben megtalálható zsírszerű vegyület, amely jelenléte bizonyos mértékben létfontosságú szervezetünk számára. A koleszterin kisebb részét a táplálkozás során vesszük magunkhoz, nagyobbik hányada pedig a májban szintetizálódik.

A vérben előforduló kóros mennyiségű koleszterin magas kockázati faktort jelenthet a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának szempontjából. Többek között érelmeszesedést okozhat, vagy a beszűkült artériák elzárásával, akár a trombózis, a szívroham vagy stroke kialakulásáért is felelős lehet.

A koleszterinek 2 típusát különböztetjük meg

Az LDL-koleszterin, ún. „rossz” koleszterin. Funkcióját tekintve a koleszterint szállítását végzi a májból a sejtek irányába. Az LDL-koleszterin kis része beépül az érfalba, itt lerakódva pedig érszűkületet okozó úgynevezett plakkokat épít. A kórosan emelkedett LDL-szint esetén tehát hosszútávon megnőhet az érelmeszesedés kockázata.

A HDL-koleszterin, vagyis az ún. „védő vagy jó” koleszterin ezzel szemben felveszi a felesleges koleszterint, majd azt visszaszállítja a májba, ahol végül lebomlik. A HDL tehát hasznos mind a véráramba keringő, mind pedig az érfalakon már lerakódott koleszterin felvétele szempontjából, ezáltal aktívan részt vesz az érfalak védelmében.

Mivel a koleszterin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg – ezekből is nagyobb mennyiségben elsősorban a magasabb zsírtartalmúakban – így a táplálkozással bevitt koleszterin mennyiség bizonyos szinten ezen élelmiszerek tudatos fogyasztásával szabályozható.

Magas koleszterin tartalmú élelmiszerek

  • tojássárgája
  • állati eredetű zsiradékok: sertészsír, kacsazsír, zsíros húsok, szalonna, kolbász, szalámifélék
  • belsőségek (máj elsősorban)
  • szárnyasok bőre
  • magas zsírtartalmú tejtermékek (vaj, sajtok, tejszín, tejföl)

A koleszterin-szint csökkentésében szerepet játszó élelmiszerek

  • halak: HDL koleszterinben gazdagok
  • olajos magvak: dió, mogyoró, kesudió, mandula, tökmag, lenmag
  • növényi olajok: lenmagolaj, dióolaj, olívaolaj, repceolaj
  • magas rost tartalmú élelmiszerek: zab /zabpehely, teljes kiőrlésű termékek, zöldségek, gyümölcsök

Mire fordítsunk figyelmet diagnosztizált magas koleszterin-szint esetén?

  • Minden étkezésnél szerepeljen valamilyen formában zöldség vagy gyümölcs.
  • Fogyasszunk minden nap teljes kiőrlésű termékeket.
  • Csökkentsük a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek bevitelét.
  • Az állati eredetű zsiradékok helyett (sertészsír, kacsazsír) részesítsük előnyben a növényi eredetű zsiradékokat (lenmagolaj, repceolaj, olívaolaj).
  • Részesítsük előnyben a soványabb húsokat (szárnyasok – bőr nélkül -, sertéscomb, karaj, szűzérme, bélszín)
  • Fogyasszunk legalább heti 1 alkalommal halat.
koleszterin táplálkozás dietetika
  • Kerüljük a tojássárgáját, a májat és a szárnyasok bőrét.
  • Heti 3-4 alkalommal építsünk be olajos magvakat az étrendbe (javasoltan 1 alkalommal 1 zárt maroknyi mennyiséget).
  • Részesítsük előnyben a legalacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket (sovány tej, sovány joghurt, kefir, tejföl 12 %, tejszín 10 %, sovány sajtok).
  • Fogyasszunk legalább naponta egy csésze zöldteát.
  • Mozogjunk rendszeresen! A rendszeres testmozgás csökkenti az „rossz” LDL- és növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét a szervezetben.

Életmódbeli változásokkal tehát jó eséllyel csökkenthető a magas koleszterin-szint okozta megbetegedések kockázata, ugyanakkor kiemelten fontos a családban korábban előforduló szív- és érrendszeri megbetegedés esetén, a koleszterin-szint rendszeres laboratóriumi ellenőrzése, hiszen a betegségekre való hajlam genetikailag is örökölhető


Aroma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Categories

Follow us